Aan een steiger bij de sluisingang ligt de M.S. Laurens afgemeerd. (foto: 110615KvD)
Dit is de voormalige patrouille boot (RP1) van de opgeheven Rijkspolitie te Water Lelystad.
Het Werkeiland Lelystad-Haven is nog steeds de thuishaven.
(3foto’s via dhr. J. Boterhoek. 1e foto van mevr. C. Modderman / 2e foto gemaakt door KLM-afd.PR & Fotozaken, met v.l.n.r. Jan Visser, Johan Boterhoek, Harm Steenbergen en Piet Prinsen / 3e foto gemaakt door dhr. J. Boterhoek)
(foto + krantenbericht 6-11-’79 Lelystadsblad + folder Rijkswaterstaat. Bron: via dhr. J. Boterhoek)
Politie (te Water) op het Werkeiland:
In den beginne was er geen Politie. De kampbeheerder De Jonge werd later ook als Onbezoldigd Ambtenaar van Politie aangesteld.
In mei 1955 arriveerde de 1e politieagent, wachtmeester Johan Dijkstra (32jr) op het Werkeiland. Hij kwam van de Rijkspolitie (RP) landgroep Vollenhove en werd vanuit Harderwijk naar Lelystad gevaren. Aldaar kreeg hij 1 zit-/slaapkamer toegewezen in ’n stenen barak naast de ziekenbarak. Zijn Districtscommandant was Majoor Jonkheer A.C.M. Mollerus te Apeldoorn.
Later kreeg Dijkstra een houten barakwoning toegewezen langs de Oostvaardersdijk richting de Knardijk in de buurt van de Klasema-boom.
In 10-1963 kwam het 1e Postbureau van de afdeling Water van de Rijkspolitie Lelystad, in een kamertje in de woning van Post-/Boot commandant Jan Visser aan de Oostvaardersdijk 13 toen de post in Harderwijk werd opgeheven.
Als vervangers van Dijkstra, werden de wachtmeesters Tromp en Koole aan de sterkte toegevoegd. Zij betrokken een bureau-kamertje in het stenen kamp van de Directie Wieringermeer, later Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders.
In 1965 vertrok Dijkstra naar de Rijkspolitie Groep Oost- en Midwoud (NH). (Hij ging in 1969 naar de Groep Groesbeek en werd in 1979 Groepscommandant Rijkspolitie Borne.)
Hierna kwam wachtmeester Steef Meijer naar het Werkeiland en betrok de woning van Dijkstra.
Het 2e Postbureau: de houten barakwoning (zie > pijl) met garage en aanlegsteiger (t/m 1979/1980) was voorheen de woning van ingenieur …. . Deze woning werd tevens als Politiepost gebruikt en had een aanlegsteiger bij de dijk / kademuur. (zie “pijl“) (bron: foto KLM Aero Foto te Schiphol)
En hier dat bureau van de andere kant te zien op het voorkaft van het boekje: Lelystad van Werkeiland tot Hanzelijn, uitgegeven (12-2012) door PLUS-Postma Lelystad. Ansichtkaarten geselecteerd en van tekst voorzien door Ed Voigt. (Geplaatst met toestemming van dhr. Voigt.)
In 1979?1980 is deze woning/politiepost door kortsluiting afgebrand.
Diezelfde plek anno 2015, onbebouwd met daarin nog aanwezig, de oude ijzeren put / vers water tappunt. (foto: KvD2015)
Het 3e Postbureau (1979/1980) bestond uit de 2 (trap)woningen Pioniersstraat 64 en 66. Het bureau werd toegewezen in overleg met de kampbeheerder dhr. Lokke. Later werd het bureau met de 4 woningen 56, 58, 60 en 62 uitgebreid.
Het 4e en latere Korps Landelijke Politie Diensten (Waterpolitie), Groepsbureau Lelystad, aan de Oostvaardersdijk 8 op het terrein van Rijkswaterstaat aan het Oostvaardersdiep.
Tijdlijn patrouilleboot RP1: (ex-RP20) > later RP4 > RP73 > P73 > M.S. Laurens
1957 gebouwd door scheepswerf De Vlijt te Aalsmeer, samen met de zusterschepen RP4 + RP19. Dit type vaartuig (Waddenkruiser) was speciaal ontwikkeld voor de Waddenzee + IJsselmeer en ontworpen door De Voogt te Haarlem.
1958 in dienst gesteld als RP20 in Harderwijk met het IJsselmeer als patrouillegebied.
1959 omgenummerd naar seinnummer RP1.
1963 ligplaats Lelystad-Haven (Werkeiland).
1971 de 2 GM 110 6-cilinder diesel motoren van elk 240 pk, vervangen door 2 GM V8 diesel motoren van elk 235 pk.
1979 ligplaats Enkhuizen en omgenummerd als RP4. Deed ook dienst als “escortevaartuig” voor de schepen van het Koninklijk Huis, zoals de Piet Hein + de Groene Draeck.
1988 ligplaats Wemeldinge en alhier per 1990 als reservevaartuig tot en met 1993.
1992 omgenummerd als RP73 + 1993 ongenummerd als P73 (KLPD) bij de reorganisatie van de Politie Nederland.
1994 buiten dienst gesteld en verkocht aan Dhr. Boterhoek en genoemd naar diens kleinzoon: Laurens
De huidige eigenaar van dit motorschip, organiseert rondvaarten op het Oostvaardersdiep en het Markermeer / IJsselmeer, maar ook asverstooiingen op het water.
(Bron: ANWB Waterkampioen no.11 – 1998, voorpagina + blz. 20 t/m 24).
(E-mail toestemming: met dank aan ANWB Media ‘s-Gravenhage, eindredactie Vrije Tijd) [070316KvD]
vlnr.: De 1e postbode, tevens kapper dhr. W. Borst + de politieagent dhr. Koole (Rijkspolitie landgroep Nunspeet) + bemanningslid van de sleepboot MS Elise, dhr. J. Boterhoek samen op het Werkeiland bij de sleepboot Elise.
(Bron: Panorama no.44 blz. 24 t/m 27)
Dhr. Boterhoek kwam in 1955 op het Werkeiland wonen, ging in 1960 naar de Politie school en werd in 1961 geplaatst bij de Politie te Water Amsterdam. In febr.1964 werd hij overgeplaatst naar Lelystad-Haven.
De MS Elise (bron: foto via dhr. J. Boterhoek)
van vader en zoon Burggraaf was ingehuurd door de Dienst der Zuiderzeewerken als directievaartuig / sleepboot en voer met de ingenieurs dhr. Joustra + dhr. Middelburg langs de dijkwerkzaamheden.
Het heeft ook een grote rol gespeeld bij het aanvoeren van het materieel en de materialen voor de dichting van de dijken van Oostelijk Flevoland en de (woning)bouw op het Werkeiland, waarbij ook de bevoorrading van de dijkwerkers en de 1e pioniers. Het deed ook dienst als ijsbreker voor het open houden van de noodzakelijke vaarroutes van Lelystad naar Enkhuizen, Amsterdam en Harderwijk.
Een bemanningslid (sinds 1955) van de Elise, dhr. J. Boterhoek, trad in 1960 in dienst bij het Korps Rijkspolitie te Water en deed daarna vanaf 12-1963 dienst op het Werkeiland toen de Politieboot RP1 er kwam. Hij was getrouwd met Annie, kantoormedewerkster van de Dienst Zuiderzeewerken en betrok een dijkwoning langs de Oostvaardersdijk (gedeelte tussen de 1e boom en het huidige kantoor van de Jachthaven).
De MS Dr. C. Lely met kapitein Flobbe, onderhield de vaarverbinding tussen Harderwijk en het Werkeiland en zorgde o.a. voor het personenvervoer en voor de bevoorrading van de 1e bewoners, de (dijk)werkers en de bouwvakkers voor de Noordersluis + het gemaal Wortman. De bewoonsters gaven hun boodschappenboekjes aan de kapitein mee.
(bron: Panorama no.44 blz. 24 t/m 27)
En zie meer over Mensen in Lelystad / Dr. C. Lely en De grootste polder van de wereld. > “klik” hier